Botoks Nedir? Ne Değildir?

Botoks Nedir? Ne Değildir?

Kadın erkek hepimiz genç durmak istiyoruz. Ancak bu kolay bir şey değil. Ne yazık ki henüz zamanı durduramıyoruz! Çeşitli müdahalelerle yüzde kırışıklık olmaması insanları genç değil, yaşına göre iyi yapıyor.

Cerrahi bir müdahale olmadan yüzde kırışıklığı geçici olarak gideren  kozmetik yöntemler var. Bunlardan biri de ‘clostridium botulinum’ adlı bir bakteriden üretilen tıbbi bir protein olan Botoks. 

Aslında uzun zamandır nörolojik hastalıklar için kullanılırken, 2003 yılından itibaren de kozmetik kullanıma girmiş. Botoks çoğu zaman yüzü şişiren dolgu yöntemleri ile karıştırılıyor. Hatta Botoks’lu gibi bir deyim bile yerleşti dilimize! Tabii uzman olmayan ellere düşüp kötü sonuçlarla karşılaşanlar da var.

Hande Bozatlı, Türkiye’de botoks’u ilk uygulayan isim. Botox üzerinde nerdeyse 15 yıla yakın süredir spekülasyonlar yapılıyor. Dört maddeyle ne yapıp ne yapmadığını anlatmasını istedik:

Botoks dolgu maddelerinin yaptığı gibi hacim oluşturma ve dolgunlaştırma fonksiyonu görmez. Mimiklere bağlı oluşan çizgilerin tedavisinde kullanılır.

Uygulandığı noktada kasın hareketini durdurarak, derinin o noktada kırılmasını engeller. Asla şişkinlik, dolgunluk oluşturmaz.

Botoks uygulandıkça çizgi giderek zamanla kaybolur.

Botoks’un yaşam süresinde ihtiyaç olduğu takdirde sürekli uygulanabilir. Uzun süre uygulandığında cildin ileride daha fazla yaşlanacağı yanlış bir düşüncedir. Tam tersi yaşlanmayı, çizgi oluşumunu engelleyicidir. Ancak, zamanla yaşlanma süreci arttığı için Botoks uygulaması tek başına yeterli olmayabilir.

Captcha işaretlenmemiş.