Enükleasyon Nedir?

Enükleasyon Nedir?

Enükleasyon göz küresinin komple çıkarılmasıdır. Gözü hareket ettiren  kaslar ve göz çevresindeki yağ dokusu ise yerinde bırakılır.

Göz kasları, gözün yerine yerleştirilen özel kürelere dikilerek ileride yapılacak göz protezinin  hareketi sağlanır. Ameliyat sonrası orta derecede bir ağrı olabilir ve ağrı kesicilerle bu durum kontrol altına alınabilir. Bir hafta süre ile antibiyotik kullanılarak enfeksiyonun önüne geçilir.

Ameliyat bittikten sonra konformer (geçici protez)  denilen plastik kalıp konarak implantla kapakların arkasındaki alanı korunması sağlanır. 6-8 hafta sonra konformer çıkarılarak özel yapay göz protezi hazırlanır.

Enükleasyon yapılırken üzerine kılıf yerleşecek şekilde bir boşluk oluşması sağlanmalı ve bunun için yerleşecek kürenin  ve aksiyal uzunluğun büyüklüğü ayarlanmalıdır. İmplant enükleasyon sırasında eklenir. Gözenekli implantlar yerleştirilmeden önce antibiyotikle doyurulmalıdır.

Protez göz cerrahisinde temel olarak 2 yöntem uygulanmaktadır. Birinci ve en sık kullanılan yöntem sadece göz içeriğinin boşaltıldığı “Evisserasyon“ yöntemidir. Bu yöntemde göz kaslarına hiçbir şekilde dokunulmaz. Görmeyen gözün içeriği boşaltıldıktan sonra bu boşluğu doldurmak amacı ile yerine bir orbital implant takılır.

Uygulanan cerrahi yaklaşık 30 dakika sürmektedir ve lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. İkinci kullanılan yöntem ise gözün tamamının alındığı “enükleasyon” dediğimiz yöntemdir. Bu cerrahide göz kasları ayrılarak göz bütün halinde alınmakta ve kaslar konulan orbital implant üzerine yerleştirilmektedir.

Göz tümörleri veya mikroftalmi gibi gözün hiç gelişmediği durumlarda enükleasyon yapılması zorunluluk haline gelebilir. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın enükleasyon veya eviserasyon, mükemmel bir sonuç için çok iyi bir cerrahi ve protez işçiliği gerekmektedir.

Captcha işaretlenmemiş.