Kamkat Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki kamkat meyvesi portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir.
Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur, meyveyi bütün olarak yemeniz gerekmektedir. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmez.
Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşidi. Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitki. 100 gramında 43.9 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. Yine 100 gramı yendiğinde 71 kilokalori enerji ve 1,88 gram protein veriyor.
Kamkat, "turunçgiller ailesinin küçük mücevheri" olarak adlandırılıyor. Bizim kamkat adını verdiğimiz bu meyve, bilim dünyasında "fortunella" olarak adlandırılıyor. Fortunella adını, 1812 - 1880 yılları arasında yaşamış İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune'un soyadından köken alıyor. Robert Fortune, Çin'de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere'ye dönüşünde de bu koleksiyonunu beraberinde getirmiş. Batı dünyası, bu birikimin içinde yer alan kamkatla, Fortune sayesinde tanışmış. Onu onurlandırmak amacıyla, bu bitkilerin cins adına Fortunella deniyor. Dünya halkları arasında da "kumquat ya da komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de var.
19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'ya giren kamkat, seralarda ve saksıda yetiştiriliyor. Hatta günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor. Dünyada Çin, Japonya, Amerika'da yaygın olarak; daha küçük ölçekte Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya; Güney Hindistan'da da yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetiştiriliyor. Avustralya ve Güney Afrika'daysa sınırlı olarak kültüre alınıyor.
Kamkat Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Kamkat zengin besin içeriği ve vitamin deposu olması sebebi ile ”altın portakal” ya da ”mucize meyve” gibi isimler veriliyor. Kamkat C vitamini açısından zengin. 100 gramında 151 miligram C vitamini bulunur. İnsanda günlük olarak 30 miligram ihtiyacı olur. Yaklaşık 20 gram kamkat tüketildiğinde ise günlük C vitamini ihtiyacı karşılanır. Son yıllarda evlerde, iş yerlerinde sıkça gördüğümüz kamkat fidelerinin görüntüsünün güzelliği kadar faydaları da önemli. Şimdi sizlere kamkatın faydalarını bir liste halinde sıralayalım.
1. Kamkat Kolesterolü Dengeler
2. Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu
Kamkat turunçgil ailesinin bir mensubu olduğundan C vitamini yönünden oldukça zengin. C vitamini özellikle kış aylarında sıkça yakalandığımız gribal enfeksiyonlara karşı oldukça etkin koruma sağlayan bir vitamin. Kamkatın tüketilmesi ile bakteriyel veya viral kaynaklı enfeksiyonlara karşı vücut koruma altına alınır. Hastalık durumunda hücre zarına nüfuz ederek enfeksiyonları önler.
3. Kamkatın Antioksidan Özelliği Var
Kamkatın içeriğinde A, B1, B2, B3 ve kalsiyum bulunur. Ayrıca bol miktarda da C vitamini bulunur. Kabuğu ile beraber tüketilen kamkat vücutta antioksidan özelliği gösterir. Bu özelliği ile sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlarken; kalp ve damar sistemini de korur.
4. Göze İyi Gelir
Kamkat içeriğinde yoğun oranda A vitamini barındırmasında dolayı göze çok iyi gelir. Eğer görüşünüzü daha da netleştirmek ve geliştirmek istiyorsanız, kamkatı mutlaka günlük tüketim ürünleri listesine eklemelisiniz.
5. Kansere Karşı Koruyucudur
Kamkat meyvesinde karotenoidler, lutein, tanen, zeaksantin ve tanenler gibi temel flavonoidler bulunur. Flavonoidler kanser hücreleri ile birer savaşçı gibi çarpışır. Ayrıca kötü huylu tümörlerin büyümesine de engel olur. Kamkatın sağladığı flavonoidler vücuda yerleşmek isteyen kanser hücreleri ile savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirir.
6. Oksijen Sağlayıcısıdır
Bir mucizevi özelliği olan kamkat insan vücuduna oksijen taşınmasında yardımcı olur. Vücutta bulunan alyuvar kapasitesini arttırarak daha fazla oksijeninin vücuda alınmasını sağlar. Bu sayede organların daha sağlıklı bir hale gelir.
7. Kamkat Dolaşım Sistemini Destekler
Bünyesinde bulunan manganez, magnezyum, bakır, demir ve folatı ile kan dolaşımını destekler. Bu mineraller eritrositlerin oluşumunda görev aldığı için vücudun kan üretmesine yardımcı olur. Buna ek olarak dışarıdan alınan demir mineralinin emilmesinde rol oynayan C vitamini açısından da zengin olduğu için kansızlık sorunu yaşayan kişilerin kamkat kullanması gerekir.
8. Sindirime Yardımcı Olur
Kamkat meyvesi bünyesinde lif bulundurur. 8 tane normal boyda kamkat meyvesi tüketimi 10 gram lif içeriğine denk. Bu lifli yapısı ile bağırsak sisteminde hareketlilik sağlar. Düzenli kamkat tüketimi ile kabızlık, aşırı gaz, şişkinlik, kramp gibi durumlar yaşanmaz.
9. Böbrek Taşı Oluşumunu Engeller
Kamkatta bulunan sitrik asit sayesinde böbreklerin temizlenmesi sağlanır. Kamkatın suyu içildiği takdirde böbreklere süzülen sitrik asit burada böbrek taşı veya kumunu oluşmasını engeller. Oluşan böbrek taşlarının ise büyümeden erimesini de sağlar.
10. Diyabet Dostudur
Diyabetli kişilerin aşırı tatlı meyveleri yemesi sorun ihtiva eder. Kamkat lifli yapısından dolayı diyabeti dengeleme özelliğine sahip. Kamkat lifleri insanda bulunan insülin ve glikoz dengesini optimize ederek şekeri kontrol altında tutar.
11. Kamkat Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Kamkat yüksek su içeriğinden dolayı diyet listelerinin ara öğünlerine eklenmesi gereken meyvelerden biri. Ayrıca lifli yapısından dolayı sindirime yardımcı olduğu için kilo vermede fayda sağlar. Kamkat tüketirken 8 adet kamkatın 100 kaloriye denk geldiğini bilerek oranı ayarlayabilirsiniz.
12. Kamkat Cilde İyi Gelir
Kamkat hem vitamin hem de antioksidanlar açısından oldukça zengin olduğu için cilde iyi gelir. Yaşlılıktan dolayı oluşan leke ve kırışıklıkların önlenmesinde ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmada kamkat birebir. Vücuda etki eden serbest radikallerin ise zararlı etkisini elimine eder.
13. Açık Yaraların Tedavisinde Kullanılabilir
İçeriğinde bulunan C vitamininden dolayı yaraların hızlıca iyileşmesini destekler. C vitaminin vücutta kolajen üretimini arttırmasından dolayı açık yaraların daha kolay iyileşmesine ve yeni dokuların üretilmesine faydası olur.
14. Kamkat Kemikleri Güçlendirir
Kamkat meyvesi önemli miktarda kalsiyum ihtiva eder. 100 g kamkat yaklaşık olarak 62 mg kalsiyum barındırır. Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyumu süt ve süt ürünleri dışında kamkat tüketerek de sağlayabilirsiniz. Ayrıca içeriğinde C vitamini olmasından dolayı da kalsiyumun emilimini sağlar.
15. İltihaplı Yaralarda Etkilidir
Kamkatın sahip olduğu antioksidan çeşitlerinden biri olan ”fitobesin” enfeksiyon ve iltihaplı yaralar üzerine onarıcı etkiye sahip. Kamkatın tüketilmesi ile kısa sürede iltihaplanma giderilir.
Kamkat Tüketirken Bunlara Dikkat Edin!
Her meyvenin faydaları olduğu gibi zararları da var. Kamkat ise turunçgil familyasına ait olan bir meyve olduğundan dolayı hamile bayanların, emziren annelerin ve çocukların güvenle yiyebileceği bir meyve. Tabii fazla tüketilen kamkatın vücuda faydadan çok zarar vereceğini de unutmayın.
Kamkatı satın alabileceğiniz gibi evde saksıda da yetiştirebilirsiniz. Kamkat alırken; meyvenin yüzeyi sağlam, pürüzsüz, parlak, turuncu renk olmasına özen gösterin. Ayrıca yeşil renkteki ya da çürük veya hasarlı olan kamkatları almamaya dikkat edin. Kamkat taze alındıktan sonra buzdolabında en fazla 3 hafta saklanır. Oda sıcaklığında ise 3-4 gün saklanır. Dondurulmuş kamkat ya da püresi ise altı ay veya daha fazla süreyle saklanır.